Română English

CanSat

A CanSat versenyről bővebben az alábbi linkeken olvashatsz:

http://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?esemeny=314

http://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?esemeny=225

http://www.kmkt.ro/article/344_ore_de_fizica_in_biblioteca_-_prezentari_stiintifice/

http://www.kmkt.ro/article/281_universul_in_mic_si_in_mare_prezentari_stiintifice/

http://www.kmkt.ro/article/315_prelegere_a_lui_balazsi_gabor_despre_cercetarile_din_biologia_sintetica_privind_cancerul/

http://hun-bolyaicansat.blogspot.ro/

https://www.facebook.com/events/1640720189479864/

http://hun-mikocansat.blogspot.ro/

http://www2.rosa.ro/index.php/ro/educatie/activitati/1529-au-fost-alesi-finalistii-competitiei-nationale-cansat-2016

http://ro-mikocansat.blogspot.ro/

https://www.facebook.com/esero.romania/photos/a.1496272027276468.1073741832.1495471430689861/1733688333534835/?type=3&theater

https://www.youtube.com/watch?v=bWozppbv-dY&feature=player_embedded

https://www.facebook.com/mikocansat/?pnref=story

Tudós Klub és CanSat2017

Iskolánk tudomány szakköre - a Tudós klub- újra benevezett az ESA és az ESERO által meghirdetett miniszatellit építő versenyre. A pályázatunkat január 22-én adtuk le és most az eredményre várunk.... A következő hetkben fogják kihírdetni kik vehetnek részt az országos döntőn áprilisban.

A pályázat előkészítését sok ötletelés, vita, tanácskozás előzte meg, de végül sikerült egy megvalósítható témát kidolgozni.

A Tudós Klub új tagjai (állandó tagok és érdeklődők):

Medgyesi Attila, Veres Vitályos Álmos, Bölöni Csaba, Boér Sebestyén (XIIA), Bálint Hunor, Bakó Bence, Szabó Richárd, Máté Zsolt, Harkó Csanád, Veres Vitályos Áron, Demeter Ábel  (XI.); Kovács Hanna, Damokos Kinga (XII. B), Vörös Ábel, Dancs Krisztián (VIII.);

Roth Apor, Miklós Csenge, Csutak Dávid, Szentes Ádám, Tischler Hunor, Butyka Hunor (IX); Bodor Éva Andrea, Man Rebeka, Csenteri Gergely, Crisan Eszter (X);

Konzultáns: Pünkösti Zsolt, Trucza Samu

Ebben a tanévben már volt egy komoly versenyünk, ugyanis részt vettünk a Bukarestben megtartott RoboChallenge Nemzetközi robotika versenyen.

Vörös Ábel: labirintus és mega szumó kategória;

Harkó Csanád, Bakó Bence, Bálint Hunor, Máté Zsolt- nyomkövető robot

Veres Vitályos Áron- mini szumó;

CANSAT16

Az új CanSat csapat és a Tudós Klub tagjai:

Medgyesi Attila XIA, Veres Vitályos Álmos XI. A (csapatkapitány), Vitus Regina XI. A, Boér Sebestyén XI.A, Bölöni Csaba XI. A, Harkó Csanád X. A, Veres Vitályos Áron X.A, Szabó Richárd X. A, Máté Zsolt X.A, Vén-Vinczeffy Anna, Banica Solymosi Írisz, Para Eszter X. A, Farkas Kárla X. A, Bálint Ferenc Hunor X.A, Pető Ágnes IX. B, Kovács Hanna XI. B, Damokos Kinga XI. B, Bartha-Veres Anna XII. C., Bakó Bence X. A., Vörös Ábel VII. B.

Az idei CanSat verseny döntője Suceaván volt, ahol csapatunk II. helyezett lett. 

Az egység nyomást, hőmérsékletet, páratartalmat, UV index-et mért, illetve másodlagos feladatként meghatározta az esési gyorsulást, az egység helyzetét, a mágneses mező erősségét illetve repülés közben fényképeket készített a felszínről. 

Támogatóink:

     

  

";;;;;;A pályázati program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTTSZ-M-15-0008 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.";;;;;;  

CANSAT15

Ebben az évben is dolgozik a Tudós-Klub cansat csapata immáron új tagokkal: Krecht Rudolf XIIA, Medgyesi Attila,  Keresztes Ágnes, Veres-Vitályos Álmos, Berszány Krisztina, Boér Sebestyén XA, Veres-Vitályos Áron, Szabó Richárd, Harkó Csanád IXA.

Technikai vezető: PÜNKÖSTI ZSOLT, a CanSat12 csapatkapitánya.

Az új csapat új ötletekkel indul a versenyen: a CanSat-be most egy rovert is építünk, amely landolás után a talajt fogja tanulmányozni egy szonda/szenzor segítségével. Ez a szenzor két vékony tűt szúr a talaj felszínébe és annak ellenállását méri. Az ellenállás függ a talaj összetételétől, nedvességétől.

A levegőbeli méréseket is gazdagítottuk: a nyomás, hőmérséklet mellett mérjük a toxikus gázok koncentrációját, az UV indexet és a páratartalmat.

Az országos versenyen áprilisben, Temesváron , 8 csapat méri össze tudását.

Támogatóink az idei programhoz:

     

 

„A Cansat fénymérés és űrkutatás tehetségműhely az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTP-M-14-0005 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.”

 

CANSAT 2o14

Ebben az évben (2014. május) Romániában is megkezdte működését az ESERO (European Space Education Resource Office ) szervezet, amely az űrkutatás oktatásáért felel az ESA keretein belül. Romániában a ROSA (http://www.esero.ro/szervezi az idei cansat versenyek előválógatóit, amelyre csapatunk is benevez. http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office 

                     

A nevezési határidőre (2015. január 5.) el kell készítenünk egy műszaki, tudományos, számítástechnikai illatve népszerűsítési projektet, amely a cansat egység  feladatait, adatgyűjtési és feldolgozási programját illetve az ahhoz kapcsolodó PR tevékenységeinket mutatja be.

A CANSAT egy miniszatelllit jellegű mérőegység, amely úgy működik, mint egy műhold, de méreteit tekintve akkora, mint egy coca-cola doboz.

Műszaki adatok:

magasság: 115 mm; átmérő – 66 mm

tömeg: 300-350g

kilővési gyorsulás: 20G

max feszítőerő az ejtőernyőn: 10000N

landolási idő:120-160s, sebesség 8-11m/s.

Költségek: 200-300 euro max.

Elsődleges feladat: légnyomás és hőmérsékletmárés, biztonságos landolás. Minimális működési idő 3óra.

Másodlagos feladat: ezt minden csapat maga választja meg és lehet például 3D térkép készítése, irányított landolás, széljárás mérés, stb.

www.cansat.eu

A nemzetközi döntő ebben az évben Lisszabon közelében lesz 2015. június 25-28 között 20 európai középiskolás csapat résztvételével.

MI IS OTT SZERETNÉNK LENNI EZEN!!!!

Híreinket a saját 3 nyelvű bolgunkon olvashatjátok:

http://hun-bolyaicansat.blogspot.ro/

CanSat2013

 

A tavalyi CanSat2012-es csapat részben kicserélte tagjait, de a munkakedv, a kutatásvágy az megmaradt és töretlen.

A csapat jelnlegi felállítása: Kovács Gellért-Pál, Pünkösti Zsolt és Szonda Gellért, XII. A osztályos diákok és Krecht Rudolf XI. A osztályos diák. Az idei versenyre a nyomás, hőmérséklet kötelező mérések mellet az esési gyorsulás és a szél sebesség mérését tűztük ki célul. A nyáron pedig kiegészítjük a berendezést és a fény sebességét illetve annak hőmérséklet, nyomás és páratartalom függését akarjuk meghatározni.

 

CanSat2012

A Székely Mikó Kollégium fizika tanszékének tehetséggondozási tevékenysége ebben a tanévben, a már rendszeresített: versenyekre való felkészítés, „Tudós-klub”, „tudományos újdonságok napja” tevékenységeken kívül egy új programmal bővítette munkáját. A X. A osztály néhány tanulójával (Rosu Krisztina, Kovács Gellért, Popescu Andrea, Pünkösti Zsolt) beneveztünk az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) által meghirdetett CanSAT2012 versenyre, a „Bolyai” nevű csapattal.

 

A verseny két részből áll: egy tudományos kutatási projekt kidolgozása és megvalósítása illetve egy műszaki egység megépítése, amelyet az ESA norvégiai központjából kilőtt rakétára fognak beépíteni. A mi feladatunk a légköri szennyeződés, a por illetve a CO2 koncentrációjának mérése (1-1,5)km magasságban.

A programba való részvétel első lépése egy tanári felkészítő volt az ESA hollandiai központjában: ESTEC-Noordwijk 2011 december 1-3 között. Ezen kaptuk meg a munkafüzeteket, technikai leírásokat illetve a program ütemtervét.

Ezután, a 2012. jan. 15- április 15 közötti időszakban meg kell építenünk a mérési berendezést és a műszaki egységet az ESTEC (Space Research and Technology Centre) és a NAROM szakembereinek a felügyelete mellett. Minden hónapban jelentést készítünk az addigi munkánkról illetve a betervezett következő feladatokról.

A befejező szakasz nemsokára, Norvégiában lesz, 2012 április 21-26 között, amikor beépítik a rakétába a műszaki egységeket és a mérési berendezéseket, majd azt fellövik a magas légkörbe. A versenynek ezen a szakaszán az egész csapat ott kell legyen Norvégiában, az Andoya-i Rocket Centerben, a mérések elvégzéséért illetve a tudományos projekt befejezéséért. Az ESA, NAROM (Norvegian Centre for Space-Related Education - Űrkutatási Oktatási Központ) szakembereiből álló zsűri itt értékeli illetve bírálja el a csapatok munkáját.

A programban résztvevő csapatok:

 • Yes, we Cansat! – Höhere Technische Lehranstalt für Informations technologie, Ybbsan der Donau (Technical High School for Information Technology), Austria
 • DJ AUXALTation - Sint-Pieters college Jette, Brussels, Belgium
 • Jecnaci - Secondary Technical School SPSE Jecna, Prague, Czech Republic
 • Stella Nova Viking Red One (SNoViR I) – Haderslev Katedral skole, Haderslev, Denmark
 • SatElite - Lycée Alfred Kastler, Talence, France
 • Icaromenippus 3D - 3rd General Lyceum of Mytilini, Strati Myrivili, Greece
 • The Flying Dutchcan - American International School of Rotterdam (AISR), The Netherlands
 • Navican - HeimdalVideregåendeSkole, Trondheim, Norway
 • Azorean Shearwater -  EBS Santa Maria - Vila do Porto (Azores), Portugal
 • Bolyai - Székely Mikó Theoretical High School; Saint George (Sfantu Gheorghe), Romania
 • DeLaCosa - ColegioRetamar, Pozuelo, Spain
 • ENFoRCE (ENrico Fermi Research Cansat Experiment) from IstitutoTecnicoIndustriale (I.T.I.S.) Enrico Fermi, Roma, Italy
 • Aspire - St. Paul's School, London, United Kingdom.

Mostanra már elkészült a mérőegységünk, készülnek az azt vezérlő számítástechnikai programok és a landolást segítő ejtőernyő is. Úgy tervezzük, hogy nemsokára el fogjuk végezni a kalibrációs méréseket.

A programban való részvétel és annak sikeres lebonyolítása jelentős anyagi (hozzávetőleg 5000euro) és szellemi befektetést igényel mindenki részéről. De, úgy gondolom, hogy egy ilyen projektben való részvétel nem csak a benne részt vevő diákok hasznára válik majd, hanem egyúttal öregbíti iskolánk jó hírnevét, ismertté teszi városunkat és régiónkat az európai közösség számára is.

Az eddig kapott támogatásokat köszönjük az alábbi intézményeknek, szervezeteknek, cégeknek: Rotary Club, Szemerjai és Belvárosi Református gyülekezetek, Sc. Mobluk SRL, SC Bertis SA, Gnome Design & Solution, HKA, Sc Aquariveritas SRL, H.E.L.P.

 

A Facebook-profilunk a következő linken érhető el: http://www.facebook.com/pages/Bolyai-CanSat-Team/317339974956222?sk=wall Ha pedig valaki érdeklődne a verseny iránt, a blogunkon folyamatosan tájékoztatunk az eredményeinkről, és a többi csapatról is többet lehet megtudni: http://hun-bolyaicansat.blogspot.com/

Programvezető tanár, 

Pető Mária

 

Indul a CanSAt15 verseny/műhelymunka új csapattagokkal, új kihívásokkal és  ötletekkel.

Új támogatóink: Bethlen Gábor Alapkezelő (MKO-RO-1-2014-3-000153)

Cosys Kft, Bertis Kft, Combridge Kft, ThermoControl Kft;           

.                                             Thermo Control

     

Ha érdekel a műholdépítés, kiváncsi vagy a munkánkra gyere a Tudós-Klub előadásaira.

Ilyen lesz 2014. dec. 11-én a Bod Péter Megyei könyvtárban is.

";;;;;;Újabb rendezvény Háromszéki TÉT-estek sorozatunkban, holnapután, csütörtökön, könyvtárunkban - a tavalyi sikeres ";;;;;;első felvonás folytatásaként!";;;;;;;;;;;;;;;;;;;A csapat tagjai

Pető Mária (2011-2017) [ felkészítő tanár]
Veres-Vitályos Álmos (2014-2017)
Boér Sebestyén (2014-2017)
Medgyesi Attila (2014-2017)

A csapat tagjai voltak

Roșu Kriszta (2011-2014)
Kovács Gellért-Pál (2011-2014)
Popescu Andrea (2011-2014)
Pünkösti Zsolt (2011-2014)
Szonda Gellért (2013-2014)
Krecht Rudolf (2013-2015)

Eredmények

2012-04-24, CanSat2012, Fizika, tudomány, Nemzetközi, - VI. hely

2016-04-14, Cansat2016, Fizika, Országos, - II. hely

2016-11-18, MIFIZ, Fizika, Megyeközti, - III. hely (video kategória)2017
<JÚNIUS>
H5121926
K6132027
Sz7142128
Cs18152229
P29162330
SZ3101724
V4111825

Érettségi - írásbelik
(2017-06-26, Márton Csaba)

Szóbeli eredmények
(2017-06-19, Kubánda Miklós)

Idegen nyelv időbeosztás
(2017-06-14, Kubánda Miklós)

Digitális kompetencia terembeosztás
(2017-06-09, Kubánda Miklós)

Magyar szóbelik időbeosztása
(2017-06-08, Kubánda Miklós)

Befejeződött az OTP Fáy András alapítvány utolsó g
(2017-06-08, Dr. Kinda Eleonóra)

Román szóbelik időbeosztása
(2017-06-06, Kubánda Miklós)

TERMÉSZETKUTATÓ TÁBOR
(2017-05-30, Pető Mária)

DOHÁNYZÁSELLENES VILÁGNAP
(2017-05-30, Forreiter Csilla-Éva)

Végzősök búcsúelőadása
(2017-05-24, Forreiter Csilla-Éva)

Táborozási lehetőség a BME támogatásával
(2017-05-11, Krecht Gyöngyvér Mária)

Tudós Klub a Bod Péter Megyei Könyvtárban
(2017-05-10, Pető Mária)

Az „O.K.+ 2007-2014” című ERASMUS+ projektünk
(2017-05-10, Dr. Kinda Eleonóra)