Română English

Határtalanul program Mikós - Radnóti - 2019-05-01


 

A mohácsiak „Határtalanul” Székelyföldön

Gyönyörű ez az Erdély. Nem győzünk betelni a szépségeivel.”-gyakran hangzott el ez a mondat a vendégeink ajkáról az elmúlt napokban, akik a mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnázium diákjaiként és pedagógusaiként látogattak el hozzánk, a „Határtalanul” program által.

Farsangfarkán a Székely Mikó Kollégium diákjai és pedagógusai vettek részt Mohácson a Busójáráson, hisz a „Határtalan” projektünk témája egymás hagyományainak a megismerése volt.

A mohácsi vendégeinkkel ellátogattunk Felső-Háromszékre, ahol megtekintettüka Dálnok híres szülöttjének, Dózsa Györgynek a szobrát, majd Marosi Károly református lelkipásztor irányításával megcsodálhattuk az 1526-ból származó feliratos falképekkel díszített templomot. Ezt követően ellátogattunk Kézdiszék központjába, a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumba, ahol dr. Dimény Attila muzeulógus mutatta be a céhes város történetét, majd a múzeum gyöngyszemeit, a Zsuzsi és Andris babakiállítást tekinthettük meg. Egy rövid városlátogatást követően, a torjai Árpád-szobor és Bálványos-fürdő érintésével megérkeztünk a kirándulásunk célállomásához, a Szent Anna krátertóhoz, ahová a Mohos-tőzegláptól napfényes időben sétáltunk le, megtekintve a Szent Anna kápolnát is. Szerencsénkre nem találkoztunk medvékkel, bár hallottuk, hogy naponta ők is ellátogatnak a tóhoz. A nap fáradalmait egy Hit Factory koncerttel vezettük le, ahol még vendégeink táncra is perdültek.

Székelyföld felfedezését másnap egy távolabbi kirándulással folytattuk, amely során első állomásunk Székelyudvarhely volt, itt egy rövid várossétát követően megcsodálhattuk a Millennium emlékére, 1897-ben felavatott Városházát és annak ékességét, a Szent István termet. Sétánkat a jezsuiták által 1593-ban alapított Tamási Áron Gimnázium megtekintésével zártuk. Ennek a napnak a fénypontja a parajdi sóbányának a meglátogatása volt, amely a földfelszínhez viszonyítva 120 méter mélyen helyezkedik el. Székelyföld eme nevezetessége is csodálattal töltötte el az anyaországi vendégeinket. Hazafele megtekintettük Farkaslakán az Ábel-trilógia írójának, Tamási Áronnak a síremlékét, majd tiszteletünket tettük Szejkefürdőn a nagy Székelyföldi barangoló, Orbán Balázs sírjánál, amihez 14 székelykapuból álló kapusor vezet fel, az utolsó kapu az Orbán Balázsé volt, amit halála előtt (1890) két évvel csináltatott. Innen Erdővidéken át tértünk haza, de útközben még ellátogattunk a nagy mesemondó, Benedek Elek emlékházához, megpihenve az emlékparkban Elek apó mellett a padon. Bár fárasztónak tűnt ez a nap is, a nap zárásaként nem hagyhattunk ki egy éjszakai sétát a sepsiszentgyörgyi Vártemplomhoz, ahonnan megcsodálhattuk a kivilágított várost is.

A program utolsó napján szülővárosunkkal ismertettük meg a mohácsi vendégeinket. A városmag megtekintését követően iskolánkat mutattuk, majd a vendégdiákok egy közös sporttevékenységen vettek részt a mikós diákokkal. Bár tervben volt a múzeumok meglátogatása is, sajnos a szabadnapoknak köszönhetően, nagy bánatunkra ez nem valósulhatott meg. Kárpótlásként ellátogattunk az illyefalvi református vártemplomba és a KIDA Központba, ami nagy örömmel töltötte el a vendégeinket. A nap zárásaként a Székely Mikó Kollégium néptánccsoportja, Tőkés Zsolt és Edit szervezésében, egy csodálatos műsorral lepte meg a vendégeinket, amit táncházzal zártunk.

Reméljük, hogy a vendégeink is olyan sok élménnyel távoztak, mint amennyivel gazdagodtunk mi a a mohácsi látogatásunk során. Nagy örömünkre szolgált, hogy ezt, az immár második éve megpályázott Határtalanul programot a jövőben is kívánják folytatni, ugyanis már be is adtak egy újabb pályázatot, amely során a következő tanévben iskolánk újabb társadalomtudomány osztálya látogathat el Mohácsra.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Fábián Réka, egykori mikós, jelenleg mohácsi tanárnőnek, aki felvállalta ennek a nem kis munkának a lebonyolítását, valamint a mohácsi Radnóti Miklós Szakközépiskola és a Székely Mikó Kollégium vezetőségének, hogy támogatják ezt a programot, amelynek köszönhetően „határtalanul” megtapasztalhatjuk, hogy összetartozunk.

dr. Kinda Eleonóra,

a Székely Mikó Kollégium projektfelelőse

https://www.3szek.ro/load/cikk/122894/mohacsiak-szekelyfoldon?fbclid=IwAR3dgRN_AM4xk73VqNt5Jo10-aSiQxklLQUAlG8ke5qTt4N3WFO2jD_Eb6g

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/mohacsiak-szekelyfoldon/?fbclid=IwAR2icxHXoCtjXedF6SriPLhUSdl3tSC7yJbFDfyja9Ehz6IczSWB2x7Up3Y

 

Dr. Kinda Eleonóra

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2019
<OKTÓBER>
H7142128
K18152229
Sz29162330
Cs310172431
P4111825
SZ5121926
V6132027

KRÍZA JÁNOS MESEMONDÓ VERSENY
(2019-10-14, Forreiter Csilla-Éva)

Átláthatóság
(2019-10-01, Dr. Kondor Ágota)