Română English

Egri diákok Háromszéken - 2019-06-01

Szervező(k): Dr. Pénzes Ágnes
Meghívott: egri diákok és tanárok

Egy élményt leírni egy kicsit olyan mintha, elmesélnénk, milyen volt a vidámparkban. Mindent körül tudunk írni, hogy milyen színű volt, merre forgatott a gép, hogy mikor jött meg az émelyítő érzés, csak éppen az, akinek ezt elmeséljük, nem volt ott, nem érezte az adrenalint, ami az ereinkben száguldozott, miközben  elfehéredett ízületekkel próbáltunk kapaszkodni abba,  ami csak a kezünk ügyébe került. A próbálkozásom lehet, hogy nem adja vissza az élményt, de ízelítőt próbálok nyújtani honlapunk olvasóinak abból, amit átéltünk.

            Idén abban a szerencsében részesülhettünk, hogy az osztályfőnökünk, Pénzes Ágnes elfogadta az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Gimnázium által fölajánlott testvérosztályi pályázatban való részvételt a Határtalanul program keretében.

Az iskola másképp héten eltölthettünk náluk, Egerben - egy körülbelül Sepsiszentgyörgy méretű és lakosságú városban - három élményekben gazdag napot. Amiben különbözött ez az út az előzőektől, az a házigazda diákok és tanárok lelkes és odaadó volta. Jól éreztük ott magunkat. Ennek az útnak a társaként most az egri diákok is meglátogatták Háromszéket és Sepsiszentgyörgyöt.

Románián átbaktatva megálltak a világörökség részét képező Segesváron, és egy sétát tettek a középkori városrészben. Mosolyogva beszéltük meg velük utólag, hogy nem az utcai árusok által emlegetett Drakula várában jártak. Onnan már csak pár óra kellett, és máris a mi kis városkánkba érkeztek, ahol a kedves mosolyú konyhás nénik, gőzölgő vacsorával fogadták őket az utazással telt nap után.

Bevallom, hogy péntek reggel a suliba izgatottan érkeztem, mivel az ott töltött pár nap alatt sikerült megismernem néhány kedves, nyitott diákot, így vártam a találkozást. Reggel még nem találkoztam velük, csak délután fél egykor, amikor a közös foglalkozás kezdődött. Addig Kondor Ágota igazgató asszony köszöntötte őket, és két osztálytársam bemutatta iskolánk 160 éves történelmét, a névadó Gróf Mikó Imrének,  „Erdély Széchenyijének” a hozzájárulását az iskolaalapításhoz, az iskolánkban tanult hírességeket, iskolánk jelenlegi tagozatait, a mi diákéletünk hétköznapjait.

 Órák után, már idegesen toporogva vártam a kapuban az osztályom tagjait, hogy átmehessünk a Kós Károly által tervezett iskolépület dísztermébe, ahol a közös tárgyi emlék készült: népi motívummal díszített poháralátét és a Határtalanul-program tematikáját jelképes motívumokban összefoglaló emlékplakett.  Az egriek érkezését néhány kézfogás (a fiúk részéről) és ölelés (a lányok részéről) kísérte, majd gyorsan csoportosultunk a sebtében összerakott asztaloknál. Volt,aki saját készítésű mintával próbálkozott, nagy elismerésem irántuk, de legtöbbünk a foglalozásvezető által összeállított motívumokat rajzolta át a fára, és festette meg. A poháralátét elkészülése után a mikós 11.B diákjai és az egri csoport egy kis játékkal egybekötött városfelfedező túrára indult. A játék lényege az volt, hogy Sárkányölő Szent György képével díszített fecniket kellett gyűjteni a város nevezetesebb helyeinél pl: a lábasháznál, a Bod Péter Megyei Könytárnál, a Városimázs-irodánál, ahol lencsevégre is kaptak minket, és a kép felkerült Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-hírfolyamára. A sárkányos cédulák hátoldalán a híres épületekkel kapcsolatos információk voltak. Ezek alapján egy feladatlapot kellett kitöltenünk. Egy gyors túra a vártemplom melletti honvédsíroknál, és következett is egy néptáncelőadás Tőkés Zsolt szervezésében. Ezt közös táncház zárta, ahol gyímesi, moldvai és mezőségi táncokat próbáltunk megtanulni, eljárni.

Szombaton, június 1-én, Brassóba látogattunk az egriekkel közösen, ahol megcsodálhattuk a Fekete-templomot, és sétálgattunk az óváros utcáin, miután a Cenk kilátójáról is megnéztük a régi főteret. Délután az osztálytársam, Necșulescu Evelin „mozgatta” meg a társaságot, és aki a zumba után további mozgásra, sportra  vágyott, az a tornateremben játszhatott kidobóst.

Vasárnap szintén kirándulás volt a program. Első megállónk Kézdivásárhely volt, az Incze László Céhtörténeti Múzeum. Míg az egri diákok a múzeumban tekinthették meg a helyi értékeinket, mi felfedező sétát tettünk Kézdivásárhely híres udvartereiben. A közeli Gelencén beültünk a 14. századi freskókat rejtő, hangulatos kis templomba. A kissé megrongálódott, Szent Lászlót ábrázoló freskók és a kazettás mennyezet láttán akaratlanul is kíváncsi lettem a hely történelmére. Legközelebb Kovásznán álltunk meg, ahol ihattunk a kénes-sós borvízforrásból, és a főtéren levő Pokolsárba is belenézhettünk.

A Zágoni Mikes-kertben a tölgyfákat körbevettük, és elmondtuk a véleményünket a közösen eltöltött pár napról. Ekkor hasított belém az a kellemetlen felismerés, hogy van, akivel soha többé nem találkozom, és hirtelen vissza akartam fordítni ezt a folyton-folyvást rohanó időt, hogy még egy pár percet eltölthessek velük, jobban megismerhessem őket, tapasztalatokat gyűjtsek, és hogy helyi nyelvjárással, és székely szavakkal bolondítsam-boldogítsam őket.

Köszönöm ezt a lehetőséget a Határtalanul programnak, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Gimnáziumnak, az egri iskola 11.-es diákjainak és tanárainak: Sztrapkóné Nagy Dorottya és Hervai Ágnes Teréz tanárnőknek, az osztályomnak, a 11.B-nek, de legfőképpen az osztályfőnökömnek, Pénzes Ágnesnek, aki végig lelkesen szervezett, támogatott, és elnézte az apróbb hibáinkat.

                                                            Damokos Dóra, XI. B

 

Damokos Dóra

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2020
<MÁJUS>
H4111825
K5121926
Sz6132027
Cs7142128
P18152229
SZ29162330
V310172431

AUGUSTIN MAIOR FIZIKAVERSENY XII. osztályoknak
(2020-05-30, Dr. Pető Mária)

A nyolcadikosok ballagása
(2020-05-30, Dobra Judit)

Tájékoztatás a vizsgafelkészítőkről
(2020-05-30, Dobra Judit)

FIZIKA ÉRETTSEGI 2020
(2020-05-29, Dr. Pető Mária)

Fizika Mindenkinek- második előadás
(2020-05-28, Dr. Pető Mária)

Fizika mindenkinek
(2020-05-21, Dr. Pető Mária)

Ballagás
(2020-05-16, Dobra Judit)

Felvételi módszertan | közlemény
(2020-05-16, Lepedus Mária)

Iratkozás | 4.244-es minisztériumi határozat
(2020-05-15, Lepedus Mária)

Iratkozás előkészítő osztályba
(2020-05-12, Lepedus Mária)

Felvételi tájékoztató
(2020-05-11, Paltán Enikő)

Tájékoztató a IV. osztály részére
(2020-05-01, Kotró-Kosztándi László)

XVIII. Tudományos Esszépályázat
(2020-04-30, Dr. Pető Mária)

XIII. Tudományos Poszterverseny
(2020-04-30, Dr. Pető Mária)

A vezetőtanács közleménye a végzősök ballagásáról
(2020-04-29, Dobra Judit)

Talpunk alatt nem a szél fütyül…
(2020-04-01, Márton Csaba)

FIZIKA, CSILLAGÁSZAT otthon
(2020-03-31, Dr. Pető Mária)

HATÁRTALANUL pályázat 2020
(2020-03-30, Dr. Pető Mária)

AUGUSTIN MAIOR FIZIKAVERSENY XI-XII. osztályoknak
(2020-03-28, Dr. Pető Mária)