Română English

A KKKK 2018 a Vajdaságban - 2018-10-01


Szeptember utolsó hetében került sor a „Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében” című projekt 2018-as tanulmányi hetére a Vajdaságban. Ez a kárpát-medencei program még 2001-ben indult azzal a céllal, hogy a határon belül és kívül élő magyarság megismerhesse egymás kultúráját és szokásait. Az első találkozónak a kárpátaljai Beregszász adott helyett. A projektben a teljes Kárpát-medence minden térsége képviselteti magát 4 diák és egy tanár képviseletében: Kárpátaljáról a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, Felvidékről a füleki Magyar Tannyelvű Gimnázium, a Délvidékről a szabadkai Vegyészeti -Technológiai Középiskola, Muravidékről a lendvai Kétnyelvű Középiskola, Erdélyből a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, és az Anyaországból a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, a budaörsi Illyés Gyula és Közgazdasági Szakközépiskola, valamint a hajdúnánási Csia Győző Közép és Szakközépiskola. A projekt keretén belül évente egy nyári táborra és egy őszi tanulmányi hétre kerül sor, a részt vevő iskolák körforgás szerűen vállalják fel a házigazda szerepét ezeknek a találkozóknak a megszervezésében. Ebben az évben a nyári tábornak a Székely Mikó Kollégium adott otthont. A vendégeinket megismertettük Háromszék nevezetességeivel és a Kis-Királykő szépségével is.

A Vajdaságban szervezett őszi tanulmányi héten a résztvevő diákok és tanárok, a rendhagyó tanórák mellett, megismerkedhettek a Délvidék nevezetességeivel és szépségeivel is. Megcsodálhattuk a 20. század elején szecessziós stílusban épített szabadkai Városházát és a nemrég teljes pompájában felújított Zsinagógát, mindkét épület Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek munkáját dicsérik.

A zombori Városháza tanácstermében megcsodálhattuk Eisenhut Ferenc 1896-ban „A zentai csata” című festményét, amit Szerbia legnagyobb olajfestményeként tartanak számon. Ellátogattunk a Vajdaság nyugati részén található történelmi magyar bácsi várromhoz, amit Károly Róbert parancsára építettek 1338-1342 között. Házigazdáink irányításával megtekintettük Újvidék és Pétervárad nevezetességeit is. A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátumban a természetvédelmi szakmunkatársak terepjárás és tantermi előadás keretében tartottak rendhagyó órákat a hagyományos gazdálkodás és a természetvédelmi tevékenység kapcsolatáról, valamint a természeti élőhely szürkemarhákkal való kezeléséről és a madárgyűrűzésről. Élménydús programnak bizonyult a palicsi-tó és a 70 éves palicsi állatkert megtekintése is, ahol a természet ezen oázisában harmoniában él együtt a növény- és az állatvilág.

A vajdasági programok színességét bíztosították a közös játékok és a táncház, ahol a résztvevő diákok a térség népi kultúrájával is megismerkedhettek.

Az elmúlt 17 év alatt több száz diák és tanár kapcsolódott be ebben a népszerű és rendkívül hasznos programba. Érdekesség képpen megemlíteném, hogy a felvidéki csapat jelenlegi tanára egykor diákként vett részt a programban éppen Szabadkén, most meg tanárként tért vissza a Vajdaságba.

A Székely Mikó Kollégiumot a vajdasági találkozón Csenteri Anna-Luca, Dénes Yvette-Xénia, Kinda Árpád-Dániel és Tök-Dietrich Norbert diákok, valamint dr. Kinda Eleonóra tanárnő képviselték. 

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a vendéglátó szabadkai pedagógusoknak, akik mindent megtettek azért, hogy felejthetetlen élményekben lehessen részünk.

 

Dr. Kinda Eleonóra

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2019
<FEBRUÁR>
H4111825
K5121926
Sz6132027
Cs7142128
P181522
SZ291623
V3101724

Felolvasómaraton
(2019-02-19, Forreiter Csilla-Éva)

Drámapálya 2019
(2019-02-19, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY megyei forduló
(2019-02-15, Deák Éva)

Készségfejlesztés játékosan - ©CaseSolvers esettan
(2019-02-06, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Szünet az oktatásban
(2019-01-25, Kubánda Miklós)