Română English

Határtalanul! 2018 program - 2018-06-11


Élményekkel teli tematikus kirándulással ért véget a a mohácsi Radnóti Miklós Szakközépiskola és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjainak részvételével a Határtalanul program.

A Pappné Fábián Réka, egykori mikós tanár kezdeményezésére elindult projekt, a mohácsi diákok márciusi erdélyi látogatása után, a mikós diákok mohácsi látogatásával folytatódott.

A mikós diákok, Kiss Mária és Ferencz Katalin osztályfőnökök, Kubánda Mikós igazgatóhelyettes, valamint Pénzes Lóránd és dr. Kinda Eleonóra tanárok kíséretében utaztak az anyaországba. Mivel a IX. és XI. társadalomtudományi osztályok diákjai vettek részt ebben a programban, így ez a kirándulás egy szakmai tematikus tanulmányúttal is felért.

Első nap a mohácsi vendégiskolával ismerkedtünk meg, ahol diákjaink a Nemzeti Összefogás Napja alkalmából megemlékezésen, valamint rendhagyó magyar- és történelemórákon vettek részt. Ezt követően meglátogattuk a mohácsi vész helyszínét, ahol szakszerű vezetőnk volt Nagy Kálmán, nyugalmazott történelemtanár. Folytatásként ellátogattunk a mohácsi vízi- és taposómalomhoz, ahol egy ízletes lepényt és halászlevet is elfogyaszthattunk.

A következő nap Budapestre látogattunk el, ahol a múzeumlátogatásoké volt a főszerep. Megnéztük a Hadtörténeti Múzeumot, valamint a Terror Házát is, ahol a diákok az 1956-os forradalommal és a két világháborúval kapcsolatos ismereteiket bővíthették ki.

Szerdán ismét történelmi helyszínekre zarándokoltunk, ugyancsak Nagy Kálmány történész kalauzolásával, aki tagja a szigeti veszedelem során a Turbéki magaslaton táborozó töröktábor helyszínének feltárását végző kutatócsoportnak. Szigetvár külterületén, Csertőn, a Magyar-Török Barátság Parkjában megcsodálhattunk Zrínyi Miklós, a Szigetvárért életét feláldozó várkapitány, és I. Nagy Szulejmán szultán gigantikus szobrát, amit a magyar-török barátság jegyében készített Metin Yurdanur török szobrászművész. Ezt követően ellátogattunk a Siklósi várba, ahol a bevállalósabb diákok, korabeli öltözetben, még párbajt is vívhattak a korhű környezetben. Napunkat a villányi Bormúzeum meglátogatásával zártuk, ahol betekintést nyerhettünk a híres borkészítés világába.

Elbúcsúzva a mohácsi vendéglátóinktól, megköszönve a nagyon tartalmas és szívélyes vendéglátásukat, csütörtökön elindultunk hazafelé. De útközben még ellátogattunk az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a diákjaink múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, majd megtekintettük a Rotunda időszakos kiállításait, valamint ellátogattunk a Gyógynövényházba és a Skanzenbe is. Természetesen az itteni tartozkódásunk fő atrakciója a Feszty-körkép meglátogatása volt, aminek a segítségével sikerült azonosulnunk a Honfoglalás eseményeivel.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Úgy gondolom, hogy a Határtalan program eme célkitűzése ez alkalommal is megvalósult, hisz összebarátkoztak a mohácsi és a mikós diákok, vezetőségi színten ismételten is megerősődött az az elhatározás, amelynek értelmében folytatni kívánjuk a két oktatási intézmény között a kapcsolattartást egy testvériskolai szerződés aláírásával, sőt mitöbb, már az újabb Határtalan pályázat is beadásra került, amelynek köszönhetően a következő tanévben a mikós diákok a Busójárásra, míg a mohácsi diákok a Szent György Napokra fognak ellátogatni, így újabb diákok és pedagógusok bevonásával sikerül egymás szülőföldjét és kultúráját megismerni.

Dr. Kinda Eleonóra

2019
<FEBRUÁR>
H4111825
K5121926
Sz6132027
Cs7142128
P181522
SZ291623
V3101724

ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY megyei forduló
(2019-02-15, Deák Éva)

Készségfejlesztés játékosan - ©CaseSolvers esettan
(2019-02-06, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Szünet az oktatásban
(2019-01-25, Kubánda Miklós)

MIKULÁSVÁRÓ
(2018-12-05, Forreiter Csilla-Éva)