Română English

Határtalanul! 2018 program - 2018-06-11


Élményekkel teli tematikus kirándulással ért véget a a mohácsi Radnóti Miklós Szakközépiskola és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjainak részvételével a Határtalanul program.

A Pappné Fábián Réka, egykori mikós tanár kezdeményezésére elindult projekt, a mohácsi diákok márciusi erdélyi látogatása után, a mikós diákok mohácsi látogatásával folytatódott.

A mikós diákok, Kiss Mária és Ferencz Katalin osztályfőnökök, Kubánda Mikós igazgatóhelyettes, valamint Pénzes Lóránd és dr. Kinda Eleonóra tanárok kíséretében utaztak az anyaországba. Mivel a IX. és XI. társadalomtudományi osztályok diákjai vettek részt ebben a programban, így ez a kirándulás egy szakmai tematikus tanulmányúttal is felért.

Első nap a mohácsi vendégiskolával ismerkedtünk meg, ahol diákjaink a Nemzeti Összefogás Napja alkalmából megemlékezésen, valamint rendhagyó magyar- és történelemórákon vettek részt. Ezt követően meglátogattuk a mohácsi vész helyszínét, ahol szakszerű vezetőnk volt Nagy Kálmán, nyugalmazott történelemtanár. Folytatásként ellátogattunk a mohácsi vízi- és taposómalomhoz, ahol egy ízletes lepényt és halászlevet is elfogyaszthattunk.

A következő nap Budapestre látogattunk el, ahol a múzeumlátogatásoké volt a főszerep. Megnéztük a Hadtörténeti Múzeumot, valamint a Terror Házát is, ahol a diákok az 1956-os forradalommal és a két világháborúval kapcsolatos ismereteiket bővíthették ki.

Szerdán ismét történelmi helyszínekre zarándokoltunk, ugyancsak Nagy Kálmány történész kalauzolásával, aki tagja a szigeti veszedelem során a Turbéki magaslaton táborozó töröktábor helyszínének feltárását végző kutatócsoportnak. Szigetvár külterületén, Csertőn, a Magyar-Török Barátság Parkjában megcsodálhattunk Zrínyi Miklós, a Szigetvárért életét feláldozó várkapitány, és I. Nagy Szulejmán szultán gigantikus szobrát, amit a magyar-török barátság jegyében készített Metin Yurdanur török szobrászművész. Ezt követően ellátogattunk a Siklósi várba, ahol a bevállalósabb diákok, korabeli öltözetben, még párbajt is vívhattak a korhű környezetben. Napunkat a villányi Bormúzeum meglátogatásával zártuk, ahol betekintést nyerhettünk a híres borkészítés világába.

Elbúcsúzva a mohácsi vendéglátóinktól, megköszönve a nagyon tartalmas és szívélyes vendéglátásukat, csütörtökön elindultunk hazafelé. De útközben még ellátogattunk az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol a diákjaink múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, majd megtekintettük a Rotunda időszakos kiállításait, valamint ellátogattunk a Gyógynövényházba és a Skanzenbe is. Természetesen az itteni tartozkódásunk fő atrakciója a Feszty-körkép meglátogatása volt, aminek a segítségével sikerült azonosulnunk a Honfoglalás eseményeivel.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Úgy gondolom, hogy a Határtalan program eme célkitűzése ez alkalommal is megvalósult, hisz összebarátkoztak a mohácsi és a mikós diákok, vezetőségi színten ismételten is megerősődött az az elhatározás, amelynek értelmében folytatni kívánjuk a két oktatási intézmény között a kapcsolattartást egy testvériskolai szerződés aláírásával, sőt mitöbb, már az újabb Határtalan pályázat is beadásra került, amelynek köszönhetően a következő tanévben a mikós diákok a Busójárásra, míg a mohácsi diákok a Szent György Napokra fognak ellátogatni, így újabb diákok és pedagógusok bevonásával sikerül egymás szülőföldjét és kultúráját megismerni.

Dr. Kinda Eleonóra


2019
<MÁJUS>
H6132027
K7142128
Sz18152229
Cs29162330
P310172431
SZ4111825
V5121926

A VIII. osztályosok angol nyelvvizsga eredményei
(2019-05-17, Puskás-Bajkó Miklós)

Pályázati felhívás
(2019-05-06, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Határtalanul program Mikós - Radnóti
(2019-05-01, Dr. Kinda Eleonóra)

Római-Katolikus Hittan Tantárgyverseny
(2019-04-23, Dr. Kondor Ágota)

Iskola másként- népdalvetélkedő
(2019-04-15, Forreiter Csilla-Éva)

A magyar költészet napja
(2019-04-11, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

AUGUSTIN MAIOR FIZIKAVERSENY
(2019-03-31, Dr. Pető Mária)

Előkészítő osztályokba bejutott tanulók névsora
(2019-03-29, Puskás-Bajkó Miklós)

Vidám Versek Versmondó Vetélkedője, megyei szakasz
(2019-03-19, Forreiter Csilla-Éva)