Română English

A VI. A osztály interkulturális projektje - 2017-11-13


Mikós és Kőrösis diákok az interkulturalitás mezején

 

A „Székely Mikó „ Kollégium VI. A osztálya a 2017-2018-as tanév eltelt időszakában egy interkulturális projektben vett részt a kovásznai „Kőrösi Csoma Sándor” Líceum román tagozatos VI. A osztályának diákjaival közösen. A projekt elsődleges célja a diákok nyelvi kommunikációjának a fejlesztése, valamint egymás kulturájának és hagyományának a megismerése volt.

Az elmúlt két hónapban a projekt keretén belül 3 tevékenységre került sor.

Első alkalommal a Mikós diákok ellátogattak a Kőrösi Csoma Sándor Líceumba, ahol a partnerintézmény vendégszeretetét élvezhettük. Ez alkalommal közös osztályfőnöki órára került sor, Gábor Emese és dr. Kinda Eleonóra osztályfőnökök irányításával. Ezen a tevékenységen Serban Dana igazgatóhelyettes is részt vett, akinek köszönhetően létrejött ez a partnerkapcsolat. Ez alkalommal a diákok megismerkedtek egymással és közös játékos tevékenységen vettek részt.

A második alkalommal a két osztály diákjai ellátogattak a Hét létrához, mivel az eredetileg az iszapvulkánokhoz tervezett tevékenység, a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően meghiúsult. Ezen a szabadidős tevékenységen a diákok egy felejthetetlen élményben részesültek, a napot egy brassói megállóval zártuk.

A projekt „fénypontját” az elmúlt hétvégén a bikfalvi Mókus Panzóban szervezett interkulturális tábor jelentette. Itt a két osztály diákjai a három nap során megismerkedetk Bikfalva szépségeivel és nevezetességeivel. A diákok egy több síkon haladó munkaprogram során kellett információkat gyűjtsenek a falu lakóitól, dramatizálva be kellett mutassák a „Csigavár” történetét, valamint fel kellett térképezzék Bikfalva „gyöngyszemeit” a kúriákat. Ennek a tevékenységenek nagyon értékes és érdekfeszítő végtermékei születtek. A diákok nagy élvezettel vették nyakukba a falut és a barátságos és segítőkész lakósoknak köszönhetően színes és tanulságos bemutatókat készítettek. Természetesen a három nap tevékenységei román nyelven zajlottak, így az iskolai előmenetelüket is segíti a továbbiakban az itt szerzett tudás és tapasztalat.

A zárónap tevékenységeként a kézműves foglalkozás során a diákokkal együtt a közeledő adventi időszakra hangolódtunk rá az adventi ajtódísz készítésével.

A tevékenységek szakmai iránítói Kiss Mária román szakos tanárnő, valamint Gábor Emese és dr. Kinda Eleonóra osztályfőnökök voltak.

Ezúton köszönetünket szeretnénk kifejezni a lelkes támogatóinknak, akinek a segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a nagyon értékesnék bizonyult projekt: Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Mikó Kollégium Szülői Bizottsága, Capitaly kft és a Bani Market üzletlánc.

A lezajlott projekt során a diákok megtapasztalhatták a román nyelv ismeretének előnyeit és felmérték ennek a szükségességét, hisz ha itthon egyenjogú polgárokként szeretnének a jövőben is helytállni szükségünk van a többségi nyelv minél tökéletesebb ismeretére.

Lehetőségeink szerint a továbbiakban is folytani kívánjuk a közös tevékenységeket a kovásznai partnerosztályunkkal.       

                

                                                            dr. Kinda Eleonóra projektfelelős

 

 

Dr. Kinda Eleonóra

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2019
<JANUÁR>
H7142128
K18152229
Sz29162330
Cs310172431
P4111825
SZ5121926
V6132027

MIKULÁSVÁRÓ
(2018-12-05, Forreiter Csilla-Éva)