Română English
ÉRETTSÉGI


TUDEK és TUDOK 2o18 - 2017-10-30


 

TUDOK, TUDEK 2o18

 

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2017/18-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK).

Általános tudnivalók

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Művészeti, vagy egyéb nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem áll módunkban elfogadni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2017-ben szerezte, vagy 2017 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

A TUDOK 2018 konferencián való induláshoz egy válogató konferencián kell előzetesen részt venni. A válogatók Magyarországon, tematikus alapon 3 helyszínen, a határon túli fordulók regionális alapon Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban egy-egy helyszínen kerülnek megrendezésre.

Az országos döntőn a magyarországi tematikus vagy a határon túli regionális konferenciák zsűrijének döntése alapján lehet indulni.

A konferenciák tervezett időpontjai és helyszínei

Erdélyi Regionális Konferencia (TUDEK):

Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed;  (2017. december 7-9.)

 

Élet- és környezettudományi Tematikus Konferencia:

Hőgyes Endre Gimnázium és Szakgimnázium, Hajdúszoboszló (2018. február 9-10.)

Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferencia:

Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger (2018. február 3-4.)

Humán-és Társadalomtudományi Tematikus Konferencia:

Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő (2018. február 16-17.)

 

Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája döntő:

Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda (2018. április 6-7.)

 

Jelentkezés

A 2017/18-as TUDOK-ra csak a  www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni!

A jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges az Online rendszerünkben, amihez a honlap jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kell kattintani.

Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt.

Jelentkezési határidő: 2017. október 31. éjfél

A konferencián csak KutDiák tagok vehetnek részt!

A tagság feltételéről tájékozódj itt!  http://www.kutdiak.hu/hu/2016/09/20/hogyan-lehetsz-kutdiak/​

A verseny menete

Minden magyarországi diák a kutatási szakterületének megfelelő tematikus konferencián vesz részt, amelyről a Mozgalom vezetősége dönt a jelentkezések után 10 napon belül. A határon túli indulók a megfelelő határon túli regionális konferenciákon indulnak. A határon túli diákok jelentkezésének elfogadásáról a helyi szervezők döntenek a Kutató Diákok Országos Szövetségével egyeztetve; döntésükről a jelentkezések után 10 napon belül értesítést kapnak a jelentkezők.

Mindezen rendelkezésektől eltérni csak a Kutatató Diákok Országos Szövetségéhez írt külön kérvénnyel, az elnökség engedélyével lehet.

A versenyzők a saját kutatásukat a konferencia helyszínén személyesen, egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet.

A tematikus és határon túli konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre.

Az absztrakt formai követelményei

A jelentkezés során az előadás összefoglaló absztraktját, vagy (tematikus konferenciára való jelentkezés esetében) egy kutatási tervet is fel kell tölteni, amely a szekcióbeosztást és a zsűri felkészülését segíti, az előadás értékelésébe nem számít bele. Az absztrakt terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A kutatási terv terjedelme: min. 500 karakter. A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyét, valamint az előadás címét.

Tematikus konferenciák esetében – amennyiben jelentkezéskor a téma kezdetlegessége miatt absztrakt benyújtására nincs lehetőség – kutatási tervet kell benyújtani. Ilyen esetben a végleges absztrakt feltöltésének határideje 2018. január 15.

Abban az esetben, ha a kutatási terv címe eltér az absztrakt címétől, kérelmet kell benyújtani email-ben a kutdiak@kutdiak.hu címen, melyet a  Kutató Diákok Országos Szövetsége 3 napon belül elbírál.

Az előadás formai követelményei

Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, valamint szemléltető eszközök alkalmazásra is mód van. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

Az előadás értékelésének a szempontjai

Az előadásokat mind az előválogató, mind a Kárpát-medencei döntő konferencián szakértő zsűri értékeli. A tematikus és regionális előválogató konferenciákon az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. Az előválogató konferenciákról továbbjutó diákok számáról a Kutató Diákok Országos Szövetsége dönt a konferencia előtt 2 héttel a résztvevők számának pontos ismeretében. A továbbjutott versenyző a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhet. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek az időközben elkészített, új kutatási eredményekkel.

A TUDOK döntőn összesen 40 pont érhető el (az erdélyi előválogató pontozása az alábbival megegyező tartalmú és arányú, de maximálisan 100 pont szerezhető):

 • A kutatás eredetisége 5 pont
 • A kutatási munka minősége 5 pont
 • Szakmai kompetencia és háttérismeret 5 pont
 • A kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai 5 pont
 • Helytállás a vitában             5 pont
 • Előadásmód 5 pont
 • Prezentáció formai követelményei 5 pont
 • Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság 5 pont

A verseny díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára (TUDOK 2017/2018) való továbbjutáson túl a válogató konferencia szervezői által biztosított egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntőn a következő díjak kerülnek kiosztásra:

 • Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)
 • Első díj (a szekció legjobb előadása)
 • Második díj illetve Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői 30, illetve 20 felvételi pluszpontot kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntő díjazottjai meghívást kapnak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.

A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

 

A versenyre az alábbi honlapon kell regisztrálni:  http://www.kutdiak.hu/hu/2017/09/18/felhivas-tudok-20172018/

Dr. Pető Mária

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2019
<JÚNIUS>
H3101724
K4111825
Sz5121926
Cs6132027
P7142128
SZ18152229
V29162330

TERMESZETKUTATÓ TÁBOR
(2019-06-20, Dr. Pető Mária)

Emlékeztető a IV. osztályosok számára
(2019-06-17, Kotró-Kosztándi László)

Egri diákok Háromszéken
(2019-06-01, Damokos Dóra)

A 2019-es Érettségi vizsgák időpontjai
(2019-05-23, Puskás-Bajkó Miklós)

A VIII. osztályosok Nemzeti vizsgájának időpontjai
(2019-05-23, Puskás-Bajkó Miklós)

A VIII. osztályosok angol nyelvvizsga eredményei
(2019-05-17, Puskás-Bajkó Miklós)

Pályázati felhívás
(2019-05-06, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Határtalanul program Mikós - Radnóti
(2019-05-01, Dr. Kinda Eleonóra)

Római-Katolikus Hittan Tantárgyverseny
(2019-04-23, Dr. Kondor Ágota)

Iskola másként- népdalvetélkedő
(2019-04-15, Forreiter Csilla-Éva)

A magyar költészet napja
(2019-04-11, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)