Română English

Online katalógus az ifjúsági könyvtárban - 2011-09-01


A 2011-2012-es tanév elején a Székely Mikó Kollégium ifjúsági könyvtárában megkezdjük az online katalógus használatát. A rendszer célja a kölcsönzés rugalmasabbá tétele.

Mit kell tudni az új rendszerről?

Az online katalógus hozzáférhető lesz az internetkapcsolattal rendelkező felhasználók számára, tehát lehetőséged nyílik lekérdezni, hogy az általad keresett könyv megvan-e az állományban, illetve kölcsönözhető-e. Amennyiben a könyvet megtaláltad és az elérhető, otthonról is lefoglalhatod. Előfordulhat, hogy valaki már kikölcsönözte, azonban a rendszer ebben az esetben is segítséget nyújthat: előjegyezheted magadnak az igényelt kötetet. Előjegyzés esetén elsőbbséget élvezel a visszahozott könyv kölcsönzésére, és - természetesen - értesítést kapsz, amint a könyv rendelkezésedre áll.

Az általad keresett kötet pillanatnyi használójának személyét nem áll módunkban felfedni, ez nem technikai, hanem személyi jogi akadályokba ütközik. Következő lépésben a kölcsönző értesítést kap az általa kölcsönvett kötetre való előjegyzésekről (szintén csak a tényről, a feliratkozó személyét ő sem fogja tudni).

Az online könyvkereső rendszer logikája eleinte talán szokatlan lesz, de megszokod. A szerző és cím mezőkben egyaránt keres, de a keresés hangsúlya a szerző irányába tolódik el. Ezért a Jókai keresőszóra a Jókai-művek és a Jókairól  szóló életrajzi munkák is szerepelnek majd a találatok között, de az előbbiek jobb "helyezést" érnek el. A keresőkifejezésből a központozás, valamint a kötőszavak kiszűrődnek, mert olyan találatokat eredményeznének, melyek egyáltalán nem relevánsak. (Magyarán: a A. Rimbaud: A részeg hajó és a Rimbaud reszeg hajo kifejezésekre azonos eredményt kapsz.) Ebből láthatod, hogy ékezeteket fölöslegesen használsz, ugyanis a könyvtár adatbázisában nem szerepelnek.

Az új rendszer életbelépésével egyúttal a kölcsönzési szabályzat is módosul. A szabályzat-tervezetet ITT olvashatod. A szabályzat célja a kölcsönzés hatékonyabbá tétele, ugyanakkor megfogalmazásakor alapvető követelmény volt az igazságosság és a méltányosság. Ha úgy érzed, hogy ez nem sikerült tökéletesen, vagy olyan ötleted van, amivel javítani lehetne a rendszeren, szólj hozzá bátran! (Ehhez be kell jelentkezned...)

Az online keresőrendszer fejlesztése folyamatban van, de az elkészült változat már  tesztelhető. Barátkozz vele! Ha hiányosságokat tapasztalsz, azokat jelezheted. Ugyanakkor az esetleges kérdéseidet is felteheted...

A számítógépes katalógus építése szintén folyamatban van, tehát ne csodálkozz, ha nem találsz meg olyan kötetet, melynek létezéséről tudomásod van. Ilyen jellegű hibát ne jelezz fölöslegesen!

Márton Csaba

Hozzászólások

Pünkösti Zsolt, 2011-08-22 17:01:59Végre egy kis előrehaladás. Nagyon jó ötlet és remélem, hogy emellett a sulihálozat is működőképes lesz már iskolakezdésre.
Demeter Erzsébet, 2011-09-18 20:04:42

Szólj hozzá te is a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)

2019
<OKTÓBER>
H7142128
K18152229
Sz29162330
Cs310172431
P4111825
SZ5121926
V6132027

Nincsenek aktuális események