Română English

Erasmus+ multiplikációs rendezvény Nyíregyházán - 2016-01-13


Európai Uniós alap- és gazdasági ismeretek az OK Oktatási Központ tréningkínálatában

 Új, az Európai Unió gazdaságával, működésével és történetével foglalkozó tréningmodulok kerültek kidolgozásra az OTP Fáy András Alapítvány gondozásában az O.K.+ 2007-2014 című Erasmus+ projekt keretein belül. Az új fejlesztésekről beszámoló rendezvényeket két helyszínen, a budapesti OK Oktatási Központban és Nyíregyházán rendezték meg 2015. november 25-én és 26-án. Nagy érdeklődés övezte a közös Erasmus+ projekt első multiplikációs rendezvényét mindkét helyszínen.

Az Európai Unió működését és gazdaságát összefoglaló új, saját fejlesztésű tréningek kerültek bemutatásra ezeken a multiplikációs rendezvényeken. A november 25-én és 26-án megrendezésre kerülő multiplikációs eseményen közel 150 oktatási szakember jelent meg 57 közoktatási intézmény és szakmai szervezet képviseletében. A Nyíregyházi multiplikációs rendezvényen a Székely Mikó Kollégium Kubánda Miklós igazgató helyettes képviselte.

 

A négy órás tréningek közül kettő az általános iskolások számára készült, amelyben az Európai Unió kialakulásának történetét, működési mechanizmusát ismerhetik meg a diákok, illetve bepillantást nyerhetnek az EU gazdasági szervezeteinek működésébe és a jogszabályi környezetébe.

További két modul a középiskolás diákok számára hozza elérhető közelségbe az Európai Unióról szóló általános és gazdasági alapismereteket, illetve a mindennapokban hasznosítható tudással ruházza fel a fiatalokat az EU-ban való továbbtanulási és munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatban.

Az új tréningek az OK Projektre jellemző inspiratív módszertanon alapulnak és a szórakoztatva tanítás elvét szem előtt tartva kerültek kifejlesztésre. A képzéseken a legfőbb szempont az edutainment, a hatékony tudásátadás szempontjából elengedhetetlen, hogy a diákok élvezzék az oktatással töltött időt.

Az Európai Unió által az Erasmus+ Program keretében támogatott O.K.+ 2007-2014 című projekt során kifejlesztett modulokról és a programban részt vevő partnerekkel való együttműködésről a projekt vezetője, dr. Sarkady-Kiss Lilla beszélt. A projektben két szlovákiai és két romániai magyar tannyelvű közoktatási intézménnyel dolgozik együtt az OTP Fáy András Alapítvány. A projektvezető prezentációjában ismertette a program célját, az új képzési anyagok témáit, az érintett diákok körét, illetve a program lehetőségeit, tervezett eredményeit.

Felhívta a szakemberek figyelmét arra is, hogy az új tréningmodulok a szlovákiai és romániai partnerségi munka következményeként hatékonyan adaptálhatók a magyarországi helyzetről Romániában és Szlovákiában élő diákok részére is. A képzési anyagok fejlesztéséről és tartalmáról a fejlesztői munkában aktívan részt vevő kollégák számoltak be.

Számos pedagógus saját élményű tapasztalatot szerzett a modulokban használt gyakorlatok hatékonysági mechanizmusáról, az OK Oktatási Központ trénerei vezetésével kiscsoportos módszertani bemutató keretein belül ismerkedhettek meg a tanárok az Alapítvány egyedi módszertanával, amelynek hatékonyságát a több mint 30 000 tréningen résztvevő diák bizonyítja.

Az új modulok prezentációját követően - egyfajta plusz programelemként - Dr. Görgényi István coach, tanácsadó, olimpiai, világ- és Európa bajnok vízilabdázó és edző előadását hallgathatták meg a jelenlévők. A szakember évek óta kutatja a szervezeteken belüli együttműködés dinamikáját, Hunting Territory (Vadászterület) elméletén keresztül elemzi a szervezeteken belüli együttműködés és konfliktusforrás okait, az erre adható válaszokat. Az elismert előadó külön kitekintett a kutatott terület EU-s aspektusaira is.

A rendezvények a szakmai eszmecserére lehetőséget teremtő gasztronómiai programmal zárultak, a projektben részt vevő országok kulináris remekeivel ismerkedhettek meg a meghívottak, mindeközben a kellemes hangulatról Budapesten zongoraművész, Nyíregyházán vonósnégyes zenekar gondoskodott.

A pedagógusok és oktatási szakemberek visszajelzései igazolják, hogy az Európai Unió gazdaságával és alapismereteivel foglalkozó új tréningmodulok hiánypótló jelleggel bírnak az oktatási palettán. Számos megkeresés érkezett a rendezvényeket követően, a részt vevő pedagógusok már a helyszínen és az események másnapján több diákcsoportot regisztráltak a bemutatott új, saját fejlesztésű tréningekre.

Forrás:http://otpfayalapitvany.hu/europai_unios_alap_es_gazdasagi_ismeretek_az_ok_oktatasi_kozpont_treningkinalataban

 

 

Dr. Kinda Eleonóra

2019
<MÁJUS>
H6132027
K7142128
Sz18152229
Cs29162330
P310172431
SZ4111825
V5121926

A 2019-es Érettségi vizsgák időpontjai
(2019-05-23, Puskás-Bajkó Miklós)

A VIII. osztályosok Nemzeti vizsgájának időpontjai
(2019-05-23, Puskás-Bajkó Miklós)

A VIII. osztályosok angol nyelvvizsga eredményei
(2019-05-17, Puskás-Bajkó Miklós)

Pályázati felhívás
(2019-05-06, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Határtalanul program Mikós - Radnóti
(2019-05-01, Dr. Kinda Eleonóra)

Római-Katolikus Hittan Tantárgyverseny
(2019-04-23, Dr. Kondor Ágota)

Iskola másként- népdalvetélkedő
(2019-04-15, Forreiter Csilla-Éva)

A magyar költészet napja
(2019-04-11, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

AUGUSTIN MAIOR FIZIKAVERSENY
(2019-03-31, Dr. Pető Mária)

Előkészítő osztályokba bejutott tanulók névsora
(2019-03-29, Puskás-Bajkó Miklós)

Vidám Versek Versmondó Vetélkedője, megyei szakasz
(2019-03-19, Forreiter Csilla-Éva)